Työharjoittelu antaa suunnan monelle uudelle työntekijälle urallaan. Uran alussa voi olla vaikea löytää työpaikkaa. Monet paikat vaativat kokemusta kyseiseltä alalta, joten voi olla vaikea uutena päästä työelämään kiinni. Hyvä ratkaisu tähän on työharjoittelu, jossa saa kasvatettua kokemusta, osaamista ja myös laitettua jalkaa oven väliin. Voi käydä niinkin hyvin, että harjoittelun jälkeen pääsee yritykseen vakituiseksi työntekijäksi.
Me Filmbutikilla kannustamme nuoria eteenpäin urallaan ja siksi haluamme tarjota mahdollisuuksien mukaan työharjoittelupaikkoja ja antaa mahdollisuuksia uusille tekijöille. Haluamme antaa opiskelijoille ja nuorille ensi askeleen oikeaan työelämään ja auttaa heitä pääsemään eteenpäin urallaan. Työharjoittelu toimii meillä myös yhtenä rekrytointikanavana ja usea harjoittelija on jatkanut töitä vakituisina työntekijöinä tai freelancereina. Haluamme löytää uusia talentteja ja antaa heille mahdollisuuksia loistaa.
“Harjoittelussa parasta oli kivat työkaverit ja esihenkilö, monipuolinen tekeminen, joustavuus, selkeä viestintä ja luotto siihen, että teen asiat ajallaan ja vaaditulla tasolla. Sain työskennellä hyvinkin itsenäisesti, mikä sopii minulle. Samalla kuitenkin tuntui siltä, että pystyn tarvittaessa kysymään apua muilta matalalla kynnyksellä.” –animaattoriharjoittelija Miia
Miia suoritti meillä 6 kuukauden työharjoittelun animaattorina ja jatkoi harjoittelun jälkeen freelancerina. Hän on viimeisen vuoden opiskelija Metropolian liikkuvan grafiikan linjalla. ”Olen pienestä pitäen rakastanut animaatioelokuvia, joiden ansiosta olin myös kova piirtämään. Tämän harrastuksen siivittämänä päädyin käymään myös kuvataideluokion.” –animaattoriharjoittelija Miia kertoi.
“Filmbutikilla pääsin ensimmäistä kertaa seuraamaan läheltä sitä, miten asiakastöiden kanssa toimitaan isommassa mittakaavassa, kun mukana on monenlaista osaajaa ja erilaisia produktiovaiheita. Tähän asti kaikki tekemäni asiakastyöt ovat olleet hyvin pienimuotoista, ja yleensä mukana on ollut vain minä ja asiakas, ja tällöinkin useimmiten vain yksi asiakkaan yhteyshenkilö.” –Miia
”Oli mielenkiintoista nähdä, miten useiden eri projektien kanssa tasapainotellaan ja miten tuotantoprosessi on pyritty hiomaan mahdollisimman suoraviivaiseksi ja sujuvaksi kaikkien osapuolien kannalta. Pidin myös siitä, että animaattorina sain yleensä olla mukana jo projektin alkuvaiheessa, aina loppumetreille saakka ja pääsin usein vaikuttamaan lopputuotannon sisältöön tai ulkonäköön.” –Miia.
Solmimme harjoittelijoidemme kanssa 6 kuukauden harjoittelujakson, jonka aikana pääsee mukaan erilaisiin projekteihin ja tekemään erilaisia tehtäviä. Tavoitteena on aina, että osallistutaan ainakin yhteen asiakasprojektiin ja sen lisäksi tehdään sisäisiä projekteja. Harjoittelija halutaan ottaa mukaan alusta alkaen tasa-arvoisena työntekijänä. Tavoitteena on päästää henkilö käsiksi oikeisiin työtehtäviin alusta alkaen, opastaen ja neuvoen.
“Meillä osataan keittää itse kahvia ja haluamme löytää henkilöitä, jotka ovat valmiita hyppäämään tiimin kanssa mukaan projekteihin.” –Daniel Nikander
Harjoittelijan kehitystä pyritään tukemaan olemalla läsnä ja auttamalla haasteissa. Meillä on täällä paljon ammattilaisia joilta voi kysyä apua. Annamme tehdystä työstä palautetta ja ohjausta. Toimistolla pääsee tutustumaan muihin ja ympärillä on aina henkilöitä keneltä kysyä apua.
Viime syksynä meillä aloitti animaattoriharjoittelijana Henri, joka opiskelee Oulun ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta medionomiksi. Henri teki vaikutuksen osaamisellaan hienosti tehdyllä portfoliolla. ”Ennen medionomin opintoja meikäläinen opiskeli Stadin ammattiopistossa animaatiolinjalla. Sieltä sain ehkä vahvimman kannustuksen jatkaa luovalle alalle.” –animaattoriharjoittelija Henri muisteli.
“Harjoitteluni alkoi muutamilla animaatioharjoitustehtävillä. Lisäksi harjoittelin logoanimaatioita ja erilaisia visuaalisia harjoituksia After Effectillä. Sitten pääsin testaamaan kiinnostukseni mukaan eri alueita kuten kuvakäsikirjoitusta ja pääsin mukaan kahteen varsinaiseen asiakasprojektiin. Toisessa loin storyboardin ja toisessa animoin asiakkaan visuaalisia elementtejä. Tein heille logoanimaation, liikuttelin ja loin visuaalisia elementtejä. Paljon pääsin harjoittelun aikana tekemään ja tuli tunne, että täällä luotetaan tekijöihin. Minäkin sain aika itsenäisesti tehdä töitä ja kokeilla.” –Henri
Meillä on kovat kriteerit harjoittelijalle, mutta emme kuitenkaan vaadi juuri tiettyä koulutustaustaa. Enemmänkin vaikuttaa hakijan taidot, intohimo, asenne, tiimityöskentely ja ylipäänsä hakijan kokonaiskuva. Mielellään valitsemme opiskelijoita, jotka ovat opintojensa loppusuoralla, jotta he voivat keskittyä täysillä työharjoitteluun sekä mahdollisesti jatkaa kanssamme toimimista harjoittelun jälkeen. Samalla uskomme, että harjoittelija saa työstä kaiken hyödyn irti, kun keskittyy siihen täysin. Näin me pystymme auttamaan paremmin ja antamaan tarvittavan informaation.
“Pääsin harjoittelun aikana animoimaan paljon, ja koen kehittyneeni sekä animaattorina että grafiikan tekijänä. Ennen Filmbutikille tuloa olin keskittynyt lähinnä piirtämiseen sekä piirrosanimaatioon, ja vektorigrafiikan tekeminen oli jäänyt vähemmälle. Harjoittelun aikana taisin lopulta tuottaa ainoastaan vektorigrafiikkaa, ja usein myös animoin itse nämä tekemäni grafiikat. Lähdin myös suunnittelemaan jokaista animaatiota sen kannalta, mikä näyttäisi hyvältä tai sopisi projektin tarkoitukseen, sen sijaan että miettisin mitä varmasti osaan tehdä, tai mitä olen tehnyt jo aiemmin. Näin ollen jokainen projekti oli oppimiskokemus, sillä törmäsin väkisinkin tilanteeseen, jossa en ollut ollut aiemmin.” –animaattoriharjoittelija Miia
“Pääsin luomaan Filmbutikin animaatiotuotantoprosessista animaation alusta loppuun itse. Animaatiota tullaan hyödyntämään asiakkaiden kanssa ja halusin tehdä hyvää jälkeä. Minuun luotettiin ja suunnittelu alusta loppuun itse oli mahtavaa, mutta myös hieman jännittävää. Halusin ottaa animaatiolle vahvan suuntauksen ja sitä kautta näyttää omaa osaamista. Päädyin piirtoanimaatioon, joten se on ollut hidasta ja tuotannossa on kestänyt. Tuotannon aikana opin paljon ajankäytöstä ja sen suunnittelusta.” –animaattoriharjoittelija Henri
Muutama vinkki meille hakevalle:
- Graafiselle alalle hakiessa portfolion tärkeys nousee isoon rooliin. Sen tulisi olla visuaalisesti ja sisällöllisesti hyvin tehty. Ei pidä näyttää vaan omasta mielestä hyviä töitä, vaan töitä laidasta laitaan, jotta tekijän osaamisesta saa mahdollisimman kattavan kuvan. Portfoliossa on hyvä tuoda esille erilaisia tyylejä, vaikka ne kaikki eivät olisi vahvuuksiasi.
- Hakemuksessa portfolion tulisi olla linkattu helposti ja nopeasti löydettäväksi.
- Animaattorin työnhaussa showreel nousee tärkeään rooliin. Haluamme nähdä miten tuotat liikkuvaa kuvaa. Varmista, että se on linkattu hakemukseen helposti löydettäväksi. Showreelissä olisi hyvä olla useampia töitä.
- Hakemus ja CV, erotu massasta, ole rohkea ja erilainen. Jos olet hakemassa esimerkiksi graafisiin töihin, ei välttämättä anna hyvää kuvaa, jos lähetät vain peruswordin. Kannattaa tehdä hakemuksesta ja CV:stä kiinnostavia ja mieleenpainuvia.
- Sähköpostin nimeäminen on tärkeää. Laita aiheeksi selkeästi positio, jota haet.
- Meille hakee todella paljon harjoittelijoita, joten ei välttämättä kannata luovuttaa jos valinta ei tällä kertaa osunut sinuun. Se ei tarkoita, että sinulla ei olisi tarvittavia taitoja. Voit aina hakea uudestaan tai laittaa viestiä, että olet kiinnostunut. Näin jäät meille muistiin seuraavaan kertaan.
Jätä vastaus